Sajtóközlemény

Implantátumok osteoszintézisének kutatása és trabekuláris szerkezet kifejlesztése Additive Manufacturing alkalmazásával című projekt zárása

2022 / 02 / 02

A Varinex Zrt. által vezetett konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében megvalósította a GINOP-2.1.7-15-2016-0202 GINOP-2.2.1-15-2017-00055 azonosítószámmal nyilvántartott a Implantátumok osteoszintézisének kutatása és trabekuláris szerkezet kifejlesztése Additive Manufacturing alkalmazásával című pályázati projektjét, amely 1,665, 616 964 Ft európai uniós támogatással jött létre. A konzorcium további tagjai: Debreceni Egyetem, Nyíregyházi Egyetem és a Kereken-Pálya Kft.

A pályázat által támogatott kutatás négy éve során lehetőség adódott olyan anyagszerkezet kifejlesztésére, amely a jelenleginél magasabb szinten elégíti ki a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumokkal szemben jelentkező egyre fokozottabb igényeket. A projektben tervezett állatkísérletek és képfeldolgozási technológiák alkalmazásával célunk a titán alapú fémimplantátumok olyan trabekuláris struktúrájának megalkotása volt, amely minden eddig ismert megoldásnál jobban biztosítja az oszteointegrációt.

Trabekuláris szerkezetű titán

A projekt fő célja az volt, hogy a jelenleginél lényegesen idő- és költséghatékonyabb módszerekkel, Additive Manufacturing (AM) technológiával állítsunk elő olyan implantátumokat, melyek az emberi szervezet számára magasabb fokú biokompatibiltást és biofunkcionalitást jelentenek, gyorsabb gyógyulás és jelentősen hosszabb idejű használhatóság mellett.

További célunk volt, hogy az AM egyes különálló megoldásait teljeskörűen áttekintsük, összefoglaljuk a napi sebészi gyakorlathoz szükséges tapasztalatokat, illetve kiegészítsük azokat a mozgásszervi sebészet igényeinek megfelelően, amely igények jelentős mértékben eltérhetnek az iparban használt és elfogadott AM megoldásoktól.

A képen: Trabekuláris szerkezetű titán

A projektfeladatok egymásra épülése révén az anyagfejlesztési irányvonalat a projektben részt vevő két egyetem egymással együttműködve alapozta meg, majd az állatkísérletek folyamatosan érkező részeredményei révén közvetlen visszacsatolást valósítottunk meg, amely biztosította a több ciklusú fejlesztési folyamat magas színvonalú végrehajtását és annak nemzetközileg is figyelemre méltó eredményét.

Projekt megvalósítási időtartama: 2017.08.01. – 2022.01.31.

További információ kérhető:

Falk György; Tel.: +36-30-9-526-528; E-mail: falk@varinex.hu

Ismerje meg az
Implantátumok osteoszintézisének kutatása és trabekuláris szerkezet kifejlesztése Additive Manufacturing alkalmazásával
című projekt kutatási eredményeit!

Töltse le ingyenes, 12 oldalas, magyar nyelvű kiadványunkat!

Név:*

Munkahely neve:*

E-mail cím:*

Telefonszám:*

 Hozzájárulok ahhoz, hogy a VARINEX Zrt. hírlevelet, szakmai anyagokat, tájékoztatást küldjön az általam megadott elérhetőségre. A jelen adatkezelési hozzájárulás – amely önkéntes döntésen alapul – a hozzájárulásom visszavonásáig érvényes.

 Elolvastam és megértettem az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.*

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!